• Club informatie

  HSC Blue Lions: De Geschiedenis van Honkbal in Tilburg

  In 1948 begon het avontuur

  Het begon allemaal in 1948, toen een groep enthousiaste voetballers in Nederland kennismaakte met honkbal. Tot die tijd was honkbal vooral een Amerikaanse sport, maar tijdens de bevrijding brachten de Amerikaanse troepen het spel naar Nederland. De voetballers zagen in honkbal een perfecte manier om fit te blijven tijdens de zomermaanden wanneer er geen voetbalwedstrijden waren.

  De geboorte van clubjes in Tilburg

  Al snel ontstonden er in Tilburg verschillende informele clubjes van voetballers die in de zomermaanden het honkbalveld op gingen. Jongens van 12 tot 14 jaar keken nieuwsgierig toe en begonnen zelf met improvisatiemateriaal, zoals tafelpoten, tennisballen en zelfs oude vilten herenhoeden. Dit was een slimme zet, want honkbal was destijds een kostbare sport.

  1954: De geboorte van de Blue Lions

  In 1954 werd de officiële honkbalclub "Blue Lions" opgericht. De mannen van Blue Lions stegen al snel naar de op één na hoogste competitieniveau in Nederland. Tegelijkertijd ontstond er binnen de club een softbalafdeling, waarbij het spel iets minder intens was vanwege het kleinere veld en de grotere bal. Dit zorgde voor een diversiteit in sport binnen de vereniging, waarbij mannen meestal honkbal speelden en vrouwen de voorkeur gaven aan softbal.

  HSC Blue Lions vandaag de dag

  Vandaag de dag is HSC Blue Lions nog steeds de enige vereniging in de gemeente Tilburg die zowel honkbal als softbal aanbiedt, en hier zijn ze bijzonder trots op. De vereniging telt ongeveer 150 leden, waarvan 80 jeugdleden, en staat bekend om haar actieve betrokkenheid bij de leden.

  Actieve vereniging met diverse activiteiten

  HSC Blue Lions verbindt haar leden door het aanbieden van talloze activiteiten. Een speciale activiteitencommissie zet deze evenementen op touw. In de zomermaanden worden er frequent toernooien georganiseerd waar iedereen aan kan deelnemen. Daarnaast staan er kampen op het programma om de sportieve banden te versterken.

  Wintermaanden: Trainen en Escaperoom-avonturen

  Tijdens de winterstop, wanneer de velden bevroren zijn, verplaatst de club haar activiteiten naar de zaal. Hier worden intensieve trainingen gehouden om de technieken te verbeteren. Maar het gaat niet alleen om training; er worden ook filmavonden georganiseerd om de gezelligheid te behouden. Het meest opvallende is echter de zelfgebouwde escaperoom in een van de materialenhokken. Deze escaperoom was een enorm succes onder de leden en zorgde voor veel vermaak tijdens de wintermaanden.

  HSC Blue Lions blijft evolueren en groeien, terwijl ze vasthouden aan hun rijke geschiedenis als pioniers van honkbal en softbal in Tilburg. Ze blijven niet alleen sportieve kansen bieden, maar ook een hechte gemeenschap voor hun leden.